Doğru adayı bulduğunuzdan emin olmak istersiniz. Bu yüzden işe alım süreçlerinde cevaplanmamış hiçbir sorunuz kalmamalı. Adayın nitelikleri, becerileri işiniz için uygundur. Peki geçmiş iş tecrübelerinde niteliklerini ve becerilerini yansıtabilmiş midir? Takım çalışmasına uygun mudur? Üretken midir?
Bu soruların cevaplarını iyi bir referans kontrolüyle anlamanız mümkündür. Adayın geçmiş tecrübeleri, şirketinizdeki performansının göstergesi olacaktır. Geçmiş iş tecrübelerinde görev ve sorumluluklarını gerçekleştiriyorsa, yetkilerini etkin bir biçimde kullanıyorsa; bu durum şirketinizdeki görevini de yapabileceğini gösterir.
Referans kontrolü nasıl yapılır?
- Adayın önceki iş tecrübeleri listelenir. Çalıştığı şirketlerin yapısı ortaya konur.
- Referansları öncelikli olmak üzere birlikte çalıştığı iş arkadaşları, yöneticileri belirlenir. Adaydan ek referans istenebilir.
- Referanslarının tamamı aranır.
- Adayın okuduğu okullardaki eğitimcilerle görüşmeler gerçekleşir.
- Referans aramalarındaki sorular, adayın çalışacağı pozisyonla, şirketiniz iş şekliyle ve takım çalışmasındaki etkinliğiyle alakalı olmalıdır.
Amaç, adayın işe uygunluğu açısından görev bilincini, performansını, çalışma arkadaşlarıyla iş ilişkilerini, ortaya koyduğu projelerini, başarılarını ve elde ettiği ödülleri ortaya koymaktır. Referans kontrolü sonrası yapılması gereken ise aday hakkında detaylı bir rapor düzenlemektir.